Hvad kan Byggebranchen lære af Mike Tyson om samarbejde?

Året er 1997. Mike Tyson skal bokse mod Evander Holyfield. En af historiens største boksekampe. Holyfield er kendt for sin seriøse tilgang til planlægning. Hans kampplan har bragt ham mange sejre.

Inden kampen spørger en journalist Tyson, om han var bekymret for Evander Holyfield og hans kampplan. Tyson svarer: “Everyone has a plan until they get punched in the mouth”.

Hvad har det med byggebranchen at gøre?

Byggeprojekter bliver ofte sammenlignet med boskekampe. Med god grund. Og her kommer Tysons visdomsord til sin ret. For hvor ofte ser vi ikke en projektplan, som på papiret er fantastisk og gennemtænkt, men som ved første interaktion med byggepladsen bliver udfordret?

En projektplan der får et ’punch in the mouth’, når den møder virkeligheden ude på pladsen.

Hvordan kan vi håndtere et ’punch in the mouth’?

De fleste projektplaner vil blive udfordret af virkeligheden – det er naivt at tro andet. Derfor er det vigtigt, at byggeprojektets organisation kan løse udfordringerne efterhånden som de opstår undervejs. Nøglen til det er et godt samarbejde.

Når virkeligheden rammer skal planerne justeres eller ligefrem ændres. Det kræver samarbejde mellem bygherre, rådgiver og entreprenør. Kun med et godt samarbejde mellem byggesagens parter kan vi hurtigt finde de rigtige løsninger på virkelighedens udfordringer.

Undervurderer vi betydningen af samarbejde i byggesager?

Vi har i mange år snakket om samarbejde i byggebranchen. Men det gode samarbejde lykkes bestemt ikke på alle byggesager. Udfordringen er, at det er svært at måle samarbejdet. Svært at efterleve konkrete aftaler for samarbejdet. Og netop derfor er samarbejde i mange år blevet set som en blød værdi.

Men flere og flere virksomheder i byggebranchen tager i dag samarbejdet alvorligt. Evnen til at samarbejde er blevet et seriøst konkurrenceparameter, som vægtes højt i licitationer.
Bedre samarbejde i byggebranchen er nøglen til at komme hurtigt igennem uforudsete udfordringer og nøglen til højere produktivitet.

Hvordan styrker vi evnen til samarbejde i byggesager?

Evnen til at samarbejde på et byggeprojekt kommer ikke af sig selv. Det handler grundlæggende om at alle parter skal have fælles mål for samarbejdet. Og ikke mindst efterleve målene i praksis.

1) Samarbejdsaftaler, 2) løbende måling af om aftalerne overholdes, 3) og et fokus på løbende at løse problemer og udfordringer i fællesskab. Det er de tre grundlæggende komponenter for det gode samarbejde. Det findes der et system og en metode for. Læs mere her https://bedrebyggeprocesser.dk/proceskontrakt/

Hvad med Tyson versus Holyfield?

Tilbage til Tyson. Imod alle odds tabte han kampen mod Holyfield. Måske fordi han undervejs glemte sine egne visdomsord: I stedet for at slå Holyfield på munden tog han en bid af hans øre. Av!