Kører samarbejdet dårligt på din byggesag? Der findes en løsning!

Mange byggesager oplever dårligt samarbejde. Og ofte står man lidt magtesløs overfor at rette op på samarbejdet. Men der findes faktisk en effektiv løsning.

På renoveringen af Lundevænget i København gav mødet med det murede byggeri så store udfordringer, at samarbejdet næsten gik i stå. Men med brug af Bedre Byggeprocesser og samarbejdstilgangen Collaboneering® kom samarbejdet tilbage på sporet – og i dag kører byggesagen igen derudaf.

Skal du have samarbejdet tilbage på sporet i din byggesag. Skriv til Anders på aj@bedrebyggeprocesser.dk

Uforudsete forhold var årsag til samarbejdsproblemer

Uforudsete forhold er meget almindelige på renoveringssager. Men selvom vi er vant til at møde uforudsete forhold, giver det ofte problemer med samarbejdet.

”Bygningernes tilstand var noget ringere, end vi havde forventet.”

Sådan fortæller projektchef Lars Lynge Nielsen fra Enemærke & Petersen om det syn, der ventede dem, da entreprenøren begyndte at fjerne vægge og gulv.

”Det er muret byggeri fra 30’erne, hvor hver etage er bygget op omkring et bjælkelag, og hver bygning er bygget af forskellige bygmestre. Det betød, at vi stod med bjælkelag, der var lagt helt forskelligt fra etage til etage og at vores lodrette rørføring af el, VVS og ventilation skulle genprojekteres for hver enkelt etage”

Lars Lynge Nielsen fortæller, at samarbejdet mellem parterne på Lundevænget blev svært pga. udfordringerne med uforudsete forhold:

”I en længere periode havde vi ikke de sjoveste møder, vi blev hver især rettighedsbaserede og arbejdede ikke efter vores fælles interesser”.

 

Samarbejdet kommer ikke tilbage på sporet af sig selv

Vendepunktet for samarbejdet startede med at acceptere, at samarbejdet ikke kommer tilbage på sporet af sig selv. Det kræver en investering, men gevinsten var tydelig:

”Som bygherre valgte vi i stedet at acceptere at betale nogle ekstra penge, som vi ikke havde regnet med, fordi vi kunne vinde meget mere på den lange bane. Det var en svær erkendelse i situationen – men i dag har vi en velfungerende byggesag med et godt psykisk arbejdsmiljø.”

Sådan fortæller Flemming Dam-Nielsen, der varetager bygherrefunktionen hos fsb og slutter:

”Det kompromis har faktisk vist sig at være godt købmandskab”

 

 Collaboneering er løsning

Collaboneering var det værktøj, der fik vendt samarbejdet fra skidt til godt. Det skulle vi have gjort tidligere, siger Lars Lynge Nielsen om processen, hvor man på baggrund af en workshop fik udarbejdet en proceskontrakt for samarbejdet mellem parterne på Lundevænget.

”Proceskontrakten indeholder vores fælles målsætninger, den sætter regler for god kommunikation og godt samarbejde og sætter rammer for møder – den giver alle os på byggesagen et fælles sprog”

Hos rådgiverne fra Rambøll er der stor ros til processen. Projektchef Jesper Møller fortæller:

”Alle parter har haft en villighed til at lytte til fornuftens stemme og se tingene i et større perspektiv – og så starte på en frisk ud fra de forhold, vi nu engang er blevet mødt med. Det har været enormt forfriskende i forhold til, hvordan parterne i byggeprojekter ellers kan male sig op i hver deres hjørne. Vi har fået smidt de fordomme, der kan opstå mellem entreprenør og rådgiver over bord og koncentreret os om det gode samarbejde og gentænkning af processer. Jeg kan varmt anbefale, at dette bliver et eksempel til efterfølgelse.”

 

Samarbejdet fastholdes gennem måling og dialog

I dag kører renoveringen af Lundevænget efter et fast taktslag og samarbejdet er sat i system.

”Bedre Byggeprocesser sender os en temperaturmåling, vi skal udfylde én gang om måneden for at sikre, at de aftaler vi har indgået overholdes. Derefter er der et møde, hvor vi tager debatten om udfordringerne”

Og Lars Lynge Nielsen er tilfreds med forløbet.

”Det er en sejr at stå her i dag og have et godt samarbejde alle parterne igennem og endda kunne sige, at vi lige nu er en måned foran tidsplanen på renoveringen – især når udgangspunktet var så svært.”

Renoveringen af Lundevænget udføres af fsb som bygherre, Enemærke & Petersen som entreprenør og Rambøll som rådgiver.

Skal du have samarbejdet tilbage på sporet i din byggesag. Skriv til Anders på aj@bedrebyggeprocesser.dk